Crossfit – För dig som vill veta allt!

Crossfit som träningsform

Crossfit är egentligen namnet på en kommersiell träningsorganisation, organisationen kommer från USA och grundades av en före detta gymnast. Vid namn Greg Glassman.

Själva tanken med träningsformen Crossfit är att du tränar styrka och kondition genom funktionella övningar som utförs under hög intensitet och med en konstant variation.
Kroppen ska aldrig få en chans att vila och den ska aldrig få en chans att lära sig vad nästa moment blir. (typ)

Tack vare att tyngdlyftning, styrkelyft, sprint och övningar med kroppseget motstånd blandas, skapas en så allsidig atlet som möjligt. Det sägs att crossfit därför är populärt inom militären, polisen, bland kampsportare och inom räddningstjänsten. (Även om vi brandmän har kallat det för cirkelträning sedan 70-talet)
Så, crossfit är

Exempel på övningar som utförs i Crossfit är: Frivändningar, militärpress, bänkpress, marklyft, armhävningar, handstående armhävningar, räckhävningar (“pullups” eller “chins”) dopp (“dips”), uppmusklingar (“muscle-ups” – att dra sig upp i romerska ringar), knäböj, 400- och 800-metersintervaller, hopprep, rodd, lådhopp (“box-jump” – att hoppa upp på en låda)

Crossfit games

Crossfit Games är ett årligt evenemang som arrangeras av Crossfitorganisationen i USA sedan 2007. Crossfit Games är, enligt Crossfit.com, det ultimata fitness-testet. Vidare säger Crossfit.com att den som har vunnit Crossfit Games kan titulera sig “Worlds fittest person”, fritt översatt “världens mest vältränade person”. Crossfit Games avgörs i tre klasser; herrar, damer samt sedan 2008 en sammanlagd lagtävling.