Du hittar avsnittet på Libsyn eller Spotify
Har du en gömd resurs i ditt husdjur?


Kaningryta med örter och grädde
Kaningryta – Ingredienser – 6 portioner
- 1 hel kanin (ca 1,5 kg), styckad i bitar
- 2 msk olivolja eller smör
- 1 gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 morötter, skivade
- 2 selleristjälkar, skivade
- 2 dl vitt vin (kan bytas ut mot kycklingbuljong)
- 2 dl kycklingbuljong
- 2 dl grädde
- 2 msk dijonsenap
- 1 msk färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
- 2 lagerblad
- Salt och peppar efter smak
- Färsk persilja till garnering
Instruktioner:
Förbered kaninen: Torka av kaninbitarna och krydda dem med salt och peppar.
Bryn köttet: Hetta upp olivolja eller smör i en stor gryta. Bryn kaninbitarna på medelhög värme tills de får en gyllenbrun yta. Ta upp och lägg åt sidan.
Fräs grönsaker: Lägg lök, vitlök, morötter och selleri i samma gryta och fräs tills de mjuknar, cirka 5 minuter.
Deglasera: Häll i vitt vin och låt det koka upp, samtidigt som du skrapar botten av grytan för att få med all smak.
Tillsätt buljong och kryddor: Lägg tillbaka kaninbitarna i grytan. Häll i kycklingbuljong, tillsätt dijonsenap, rosmarin och lagerblad. Sänk värmen och låt allt sjuda under lock i cirka 1–1,5 timme, eller tills kaninen är mör.
Tillsätt grädde: När köttet är mört, tillsätt grädde och låt allt koka upp igen i några minuter för att tjockna något.
Servera: Strö över färsk persilja och servera med potatispuré, ris eller en bit rustikt bröd.
Tips:
Om du vill ha mer smak, tillsätt svamp eller bacon tillsammans med grönsakerna.
Receptet kan anpassas efter smak genom att byta ut örterna mot timjan eller salvia.
Näringsvärde:
1 portion kaningryta:
- Kalorier: 497 kcal
- Protein: 54,4 g
- Fett: 24,5 g
- Kolhydrater: 7,8 g
Avsnitt nummer 3 – Att äta sitt husdjur
I avsnitt tre tar vi oss an ett ämne som tar upp det delvis kontroversiella ämnet att äta sitt husdjur. Är det ens möjligt att tänka sig? Vi kommer ta upp funderingar kring om de emotionella banden till våra fyrbenta vänner ställer till det, till de praktiska övervägandena i extrema situationer.
Vi börjar med att höra anekdoter som spänner från oväntade händelser i vardagen till de mer bisarra – som historien om en hamster med ett mycket speciellt öde.
Sedan möter vi Anders på Bögs gård, en köttbonde med ett unikt perspektiv på hållbar djurhållning. Han berättar hur hans djur fungerar som naturvårdare, håller hagarna öppna och gynnar den biologiska mångfalden. Dessutom delar han sina erfarenheter av att driva en gård under tuffa förhållanden, som under torkan 2018, och hur lokalsamhället steg in för att ställa upp. Hur ser du förresten själv på samarbetet med din närmsta bonde och er gemensamma motståndskraft i händelse av kris?
Just ja, du får också tips om gamla konster för att bevara mat utan elektricitet – som saltning, rökning och till och med kolgropar! Anders bjuder dessutom på praktiska tips för att odla och förbereda sig för krissituationer, allt medan han delar med sig av humoristiska inslag, som den äldre kvinnan som försökte föda upp svanar som husdjur.
Oavsett om du är en djurvän, en prepping-entusiast eller bara vill höra en unik blandning av historier, så är detta ett avsnitt för dig. Missa inte möjligheten att lära dig något nytt, skratta högt och kanske tänka till om din egen relation till djur och mat.