Podden Preppresan – Varför?

I en tid då världen ständigt förändras och oväntade kriser kan slå till när som helst, är det viktigare än någonsin att vara förberedd.
”Preppresan” är en podd som tar lyssnarna på en resa genom de olika aspekterna av att förbereda sig för eventuella kriser, katastrofer eller till och med krig. I säsong 1 bryter vi ner olika element av krisberedskap i tolv avsnitt, för att du som lyssnar ska kunna få praktisk och nödvändig kunskap. Kunskap som är fantastisk att ha när skiten träffar fläkten. Eller åtminstone när livet visar sig på sin mest griniga sida.

”Preppresan” är tänkt att vara mer än bara en podd, eller en hemsida, eller ett instagramkonto. Det är helt enkelt en guide för dig som tillhör 30% av Sveriges befolkning, som inte har den minsta förberedelsen ifall samhällets trygghet ruckas.

Och nej. Det är inte så krångligt att skaffa lite överlevnadsutrustning, mycket ryms i begreppet och du kommer rätt långt på att fundera lite.

Lycka till!

Motståndskraft

Text från MSB:

Motståndskraft bygger vi varje dag tillsammans med anhöriga, kollegor, vänner och grannar. I den här broschyren får du veta hur du kan förbereda dig, och vad du ska göra om krisen eller kriget kommer. Just nu finns broschyren endast på svenska i digitalt format och går inte att beställa. Från 18 november och två veckor framåt skickar vi ut den till alla hushåll. Samtidigt som utskicken startar kommer den finnas digitalt på msb.se på flera språk, på lätt svenska, inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad och i punktskrift.

Här hittar du den:
Om krisen eller kriget kommer

Och här kan du läsa mer på Aftonbladet:
Nu börjar civilplikten – Så påverkar det dig

Här finns information om hemberedskap på Krisinformation:
Hemberedskap – www.krisinformation.se

Avsnitt – Säsong 1

1 – Vatten

Vatten är absolut nödvändigt för överlevnad, särskilt i en krissituation där tillgången kan vara osäker.
Men kriser kan komma i olika skepnader, och ibland kan årgångsviner få användas i panik.

I detta avsnitt djupdyker vi i vatten och du får flera tips på hur du samlar, förvarar, hanterar och även renar vatten.
Vi pratar med Biocool som tillverkar reningstabletter och du får värdefulla tips på hur du hanterar dina vattendunkar.
Det kommer också exempel på vad en plundrare kan vara ute efter och hur värdefullt vatten blir när du inte har fri tillgång till det!

2 – En natt i skogen

Följ med när vi överlever ett dygn i snöig vildmark bland eldvärmande tamponger, trasiga värmevästar och iskalla lärdomar. Vad händer när kroppen fryser så mycket att den börjar breakdansa av sig själv? Och hur slutar det när ens chef erbjuder skedläge för överlevnad?

Ett avsnitt fyllt av vinterkloka råd, packlista-tips och livsavgörande teambuilding där rätt utrustning är skillnaden mellan mardröm och mys.

För checklista, energikaksrecept och 3D-printade lifehacks – Lyssna, läs och lär dig hur man möjligen inte packar för skogen.

3 – Äta husdjur?

I avsnitt tre tar vi oss an ett ämne som tar upp det delvis kontroversiella ämnet att äta sitt husdjur. Är det ens möjligt att tänka sig? Vi kommer ta upp funderingar kring om de emotionella banden till våra fyrbenta vänner ställer till det, till de praktiska övervägandena i extrema situationer.

Vi börjar med att höra anekdoter som spänner från oväntade händelser i vardagen till de mer bisarra – som historien om en hamster med ett mycket speciellt öde.

Odla hemma

Den inre bonden – dags att släppa loss din självhushållare? 🌱

Du bor på Söder, dricker ekologisk sojalatte och har en garderob full av kinos och flanellskjortor. Livet är bekvämt, men någonstans djupt inom dig skaver en obekväm sanning – du längtar efter att odla din egen mat, svettas på ett fält och plocka potatis med dina bara händer. Eller?

I det här avsnittet tar vi ett humoristiskt grepp om den inre bonden – drömmen om att bli mer självförsörjande, att odla chili i fönstret och skörda potatis på balkongen. Vi snackar hydroponisk odling, balkonggrönsaker och hur du bäst skyddar din skörd från hungriga rådjur och andra skadedjur (spoiler: de läser inte listorna med ”rådjursäkra växter”).

Så, är du redo att släppa latten, kavla upp flanellärmarna och ta klivet ut i det självhushållande livet? Eller åtminstone börja med en kruka basilika i köket? Lyssna nu och låt din inre bonde få sitt stora ögonblick! 🚜🔥

Elektricitet/Värme

I dagens samhälle är vi starkt beroende av elektricitet, men vad händer när elnätet ligger nere? I detta avsnitt lär sig lyssnarna om de viktigaste åtgärderna för att säkerställa att nödvändiga apparater fortsätter att fungera. Vi diskuterar olika alternativa energikällor som solpaneler, bärbara generatorer och batteribanker. Du får också praktiska tips på hur man sparar energi, prioriterar sina elbehov och säkerställer att viktiga enheter som kommunikationsutrustning och medicinsk utrustning hålls igång. Dessutom tar vi upp hur man kan förbereda sig för längre strömavbrott genom att ha ett system för att ladda och förvara energi.

Kommunikation/Internet

När traditionella kommunikationsvägar bryts ner blir det avgörande att upprätthålla kontakten med omvärlden. Detta avsnitt utforskar olika metoder för att hålla kommunikationen igång, även när internet och telefonlinjer slutar fungera. Vi går igenom användning av radio, walkie-talkies, satellittelefoner och andra alternativa kommunikationsmedel. Lyssnarna får också lära sig hur man skapar en krisplan med sin familj och sitt nätverk för att säkerställa att alla kan hålla kontakten. Dessutom diskuterar vi säkerhetsaspekter kring digital kommunikation och hur man skyddar sin information under en kris.

Vapen/Jakt

I vissa överlevnadssituationer kan självförsvar och jakt vara nödvändiga för att skydda och försörja sig själv och sin familj. I detta avsnitt behandlas ansvarsfullt användande av vapen, både för försvar och för jakt. Vi diskuterar vilka typer av vapen som är mest praktiska i en krissituation, hur man hanterar dem säkert, och vad som krävs för att bli kompetent i deras användning. Vi går också igenom grunderna i jakt – vilka djur som är bäst att jaga, hur man spårar och fäller dem, samt hur man tar hand om och förvarar köttet. Avslutningsvis tar vi upp etiska och juridiska aspekter av vapenanvändning i en överlevnadssituation

Sjukvård

En kris kan snabbt förvandla små skador eller sjukdomar till livshotande problem om inte rätt vård finns tillgänglig. I detta avsnitt får lyssnarna lära sig hur man bygger och underhåller en komplett första hjälpen-låda anpassad för olika typer av krissituationer. Vi går igenom hur man hanterar vanliga skador som sår, brännskador och benbrott, samt hur man behandlar sjukdomar när tillgång till professionell sjukvård saknas. Dessutom diskuteras vikten av hygien, förebyggande åtgärder och hur man kan skapa en säker miljö för att minimera riskerna för infektioner och andra hälsoproblem.

Ekonomi

När samhället står inför en kris kan traditionella betalningssystem snabbt bryta samman. Detta avsnitt undersöker hur du bäst förbereder din ekonomi för osäkra tider. Vi diskuterar vikten av att ha kontanter tillgängliga och hur du skyddar dina tillgångar när bankerna kanske inte är tillgängliga. Vi tar också upp hur man kan använda värdeföremål som byteshandel, samt hur du säkrar din ekonomiska framtid genom att diversifiera dina tillgångar. Avsnittet erbjuder praktiska råd om hur du skapar en ekonomisk buffert och planerar för olika scenarier där tillgång till pengar och betalningssystem är begränsade.

Looters

Tyvärr kan samhällen snabbt förlora sin stabilitet under kriser, vilket leder till ökad risk för plundring och våld. I detta avsnitt ger vi råd om hur du skyddar ditt hem, din familj och dina tillgångar från plundrare. Vi går igenom hur man förstärker sitt boende, installerar säkerhetssystem och organiserar grannsamverkan för ömsesidigt skydd. Dessutom diskuterar vi vilka tecken man bör vara uppmärksam på för att upptäcka hot i tid, samt hur man agerar säkert och effektivt i en situation där plundring pågår. Att vara förberedd på sådana händelser kan vara avgörande för att skydda det som är viktigast.

Flykt

När en krissituation blir ohållbar kan det bli nödvändigt att snabbt lämna sitt hem. I detta avsnitt diskuteras hur du förbereder dig för en snabb evakuering, vilka nödvändiga saker du bör packa, och hur du planerar för att ta dig i säkerhet. Vi går igenom hur man skapar en flyktväska, planerar rutter och identifierar säkra destinationer. Avsnittet behandlar också hur du håller kontakten med din familj och säkerställer att alla har en tydlig plan för vad de ska göra om ni behöver fly. Att vara redo för att evakuera snabbt kan vara avgörande för din säkerhet i en allvarlig krissituation.

Campervan

Ett pålitligt fordon kan vara avgörande för att ta dig och din familj till säkerhet under en kris. I detta avsnitt lär sig lyssnarna hur man underhåller sitt fordon för att vara redo för en nödsituation. Vi diskuterar också vilka typer av fordon som är mest lämpliga i olika scenarier, från att ta sig fram på svåra vägar till att förflytta sig snabbt i ett nödläge. Dessutom tar vi upp hur du förbereder ditt fordon med nödvändig utrustning, som reservdunkar för bränsle, verktyg och reparationskit, samt vad du kan göra om bensinen tar slut. Att ha ett väl förberett fordon kan göra skillnaden mellan att klara sig eller hamna i en farlig situation.