Kost, ungdomar och källkritik – lär dem rätt

Vi som bor i lite kyligare länder har, av någon anledning, alltid varit någorlunda hälsomedvetna.
Vi har cykelspår bredvid trottoarkanterna, vi har utomhusgym och vi har en tradition av att barn idrottar i tidig ålder.
(Samt norska grannar som alltid verkar ta sportandet till en otrolig nivå..)

Våra möjligheter att utbilda oss inom allt mellan himmel och jord har aldrig varit bättre. Internet har i mångt och mycket varit en välsignelse vad gäller information och kunskap.

Men om det smakar så kostar det också!

Unga människor får sina ideal från kändisar, ofta från sociala medier, vilket många gånger kan resultera i en orealistisk och osund syn på verkligheten och kroppen. Utan att gå djupare, kan man lätt konstatera att informationen som finns att tillgå på Internet inte alltid är den bästa.

Vi behöver mat. Bra mat! Proteinpulver, måltidsersättare och multivitamin i all ära – de kan vara bra tillägg till en sund kosthållning. Men i grund och botten behöver vi få i oss nyttig och näringsrik mat. Bra mat kan inte ersättas med kemikalier, pulver och piller!

Många som växer upp idag riskerar att få en skev syn på kosthållning och hur kroppen faktiskt fungerar. Ungarna matas med reklam och löften om genvägar till drömkroppen.
(Eller superkroppen för den delen)
Av den anledningen är det vår plikt som vuxna människor att lära och informera den yngre och lättpåverkade generationen om hur det faktiskt ligger till.

Vi kan lära dem att inte prata med okända personer, att vara snäll mot sina medmänniskor och att inte springa med saxar i händerna. Men kost, träning och källkritik är minst lika viktigt.

Förklara hur kroppen fungerar

Hur fungerar hjärtat, levern, njurarna och våra ögon? Vilken typ av näring påverkar de olika organen? För att kunna förstå hur viktig vår mat är så behöver man förstå hur människokroppen fungerar. Från immunförsvaret till hjärtats funktioner.

Näringslära hemma

Vad är vitaminer, proteiner och fett? Hur påverkar kolhydrater insulinnivåerna och vad är insulin? Varför anses ägg vara en av de bästa sakerna att förtära till frukost?

”Du är vad du äter”, som man brukar säga. Lär barnen varför och hur man äter bra.

Berätta om kosttillskott

Kosttillskott kommer alltid att finnas där, mitt framför snoken på oss alla. Att helt ignorera och inte prata om dem är inte rätt väg att gå. Lär ungdomarna om vad kosttillskott är, hur det används och varför vissa människor tar dem. De är blott ett tillägg till kosten, inget annat.

Värt att påpeka är att man kan bli stor, stark och välmående utan kosttillskott!

Källkritik

I svenska skolor lär man ut om källkritik, men då handlar det om nyheter och politik. Man måste vara källkritisk till allt. Allra främst när det kommer till maten vi äter! Man bör fråga sig varför ett företag eller en person lovar himmel och gröna skogar. Är alla studier och forskningsresultat opartiska?

Mat är grunden till allt. Utan näring så kan vi inte leva. Det påverkar hela vår existens, allt från cellbildningen, till immunförsvaret, synen och vår muskeltillväxt.

Låt inte den yngre generationen vilseledas eller gå vilse i informationsdjungeln. Det finns så mycket information där ute, så vi gör bäst i att lägga en bra grund i våra barns kunskapscentraler – innan någon annan, mindre vetande, gör det.

 

Mer information/ Läs vidare:
https://www.svt.se/nyheter/sa-pratar-du-med-ditt-barn-om-vikt