torkade-applen-skal

Torkade äpplen på gång!

Torkade äpplen – Världens godaste!

Det här är så enkelt att receptet i princip skulle kunna skrivas så här:

1: Fixa äpplen,
2: Skär den i bitar och
3: Torka.

Klart!

Men, eftersom det här är en blogg, full med text och att jag älskar att skriva, så kommer det utvecklas en del.
Så är det.

Tyvärr.

Förresten, anledningen till detta inlägg är inte enbart att det är ett superenkelt sätt att fixa snacks, utan som ett alternativ till alla torkade frukter och bär i affären som är sockrade till tusen. Här har du ett inlägg på DN som i vanlig ordning skriver om en “dyr sötchock”: Torkade bär – En sockerfälla

valter-applen

What issa dissa?

1: Införskaffa en låda med äpplen

Kolla på den här länken om hur du skaffar äpplen.
Så du har något att börja med.

Du kan också lägga ut en blänkare på facebook eller en annons på Blocket.

Åker du tunnelbana i Stockholm så kan jag tipsa om Universitetet. Det finns ett äppelträd precis vid uppgången.
(Men, det kanske är på tok för nära vägen för att äpplena skall vara ätbara?)

 

verktyg-applen

Utrustning för att greja med äpplen

2: Fixa utrustning

En kniv, en skalare och en urkärnare.
Du kan använda skalkniven för att plocka ut kärnhuset, men eftersom det är coolt att ha massor av prylar, så är det bara att springa ner till affären och införskaffa. Om du också verkligen springer till affären, så får du ett gratis träningspass.
Fatta vad bra!

3: En söndag.

Det går såklart bra vilken veckodag som helst, men när det gäller söndagar så har de flesta lite tid över och det låter sjukt hipster att kunna säga att man ”torkade lite äpplen och gjorde lite  äppelmos också för den delen, inga konstigheter” när någon frågar vad du har gjort sen sist.

Själva torkandet.
Du bör hacka äpplena i bitar, eller skiva dem i skivor. Det är inte livsviktigt att du skalar dem, det funkar med skalet på också.

applen-ugn

Ey! Här har det legat ett par löpskor!

Äpplen torkade i ugn:

Hacka eller skiva äpplen. Ju fler desto bättre.
Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt eller i en ugnsfast form.
Torka dem på 80-100° och öppna luckan då och då för att släppa ut den fuktiga luften.

Ett knep du kan använda är en liten boll av aluminiumfolie som du stoppar i ugnsdörren för att skapa en glipa.
Då kommer luften att cirkulera bättre. (Men elräkningen skjuta i höjden..)

torkade-applen-efter

Torkade äpplen kommer inte ligga dig i fatet.

Torkade äpplen i rumstemperatur

Här passar äppelskivor bäst.
Skala, kärna ur och skiva dem så tunt du kan och vågar.
Trä dem sedan på ett snöre som du spänner i fönstret (till exempel) eller på pinnar som lägger över en form. (Bild)

När är äpplena klara?

Vet inte.
Jag åt upp alla innan de var helt torra.

Lycka till!

Andra tips:

appelkram-kram-pa-applen-7

Äppelkräm – Superenkel!

Här har du ett recept på Osötad äppelkräm som går att använda som äppelmos

2017-05-18T21:10:28+00:00 By |Flexitarian, Recept|1 Comment

One Comment

  1. Åke Andersson 28 november, 2015 at 20:41

    Kort enkelt och tillräckligt informativt.

Vad tycker du om det här inlägget?