Frukt är också godis! 

När jag jobbade som brandman i Kungälv så hade min dåvarande personalchef en plansch på sitt rum där det stod “Frukt är också godis“.

Jag förstod aldrig om det menades att frukt skulle undvikas, eller om det var lika smarrigt som en påse bilar.
Ungefär så där smarrigt som bara vuxna kan få en clementin att låta, när man som barn besviket inser att godispåsens tyngd kommer från växtriket och inte från Willy Wonka.
Vafan gör clementinen i påsen pappa?

I alla fall, frukt innehåller socker.
Bland annat fruktsocker. (No-brainer)
Om du äter frukt så får du i dig fibrer och vitaminer och sockret är ofta i relativt små mängder.
Vilket är bra.
(200gr godis innehåller lika mycket socker som 9 äpplen.)

Om du däremot pressar frukt och gör juice, eller torkar frukt, så ökar koncentrationen av socker.
Vilket inte är lika bra, men bättre än läsk.
Typ.

Varför ökar socker i juice och torkad frukt?

Att mängden socker ökar beror inte på en svår form av hokus-pokus utan helt enkelt att allt annat minskar eftersom du:

1: Juice:

När man pressar egen juice så hänger nästa allt socker med fruktjuicen.
Fibrerna och fruktköttet slängs. Koncentrationen av socker bli alltså högre i juicen än i frukten.

2: Torkad frukt

Torkad frukt blir av med sin vätska men sockret stannar.
Kvar blir fibrer och fruktkött, men koncentrationen av socker ökar.
(Sedan brukar torkad frukt i affären sockras ytterligare)

Vill du veta vad olika frukter innehåller i sockermängd, så kan du kika lite på nedanstående lista:
(Vikten utgår från 100gr av frukt, så alltså kan du lika gärna sätta ett %-tecken efter siffrorna nedan.)

Andel socker i frukt:

Gröna druvor – 15,9 g
Banan – 13,9 g
Mango – 13,8 g
Blå druvor – 11,7 g
Körsbär – 11,3 g
Äpple – 10,6 g
Kiwi – 10,3 g
Ananas – 10,1 g
Plommon – 9,1 g
Päron – 8,8 g
Clementin – 8,7 g
Vattenmelon – 7,6 g
Persika – 7,6 g
Blåbär – 7,5 g
Apelsin – 7,2 g
Grapefrukt – 6,8 g
Björnbär 6,4 g
Strawberry – 6,6 g
Honungsmelon – 5,6 g
Hallon – 3,2 g

Här kan du läsa mer om socker i frukt. Testa att översätta med hjälp av google så ska du se att ordet “Päron” på norska får ett lustigt förslag på svenska.

http://www.kk.no/kosthold/derfor-b%C3%B8r-du-velge-bl%C3%A5-druer-24193

 

 

2017-05-18T21:10:36+00:00 By |Uncategorized|2 Comments

2 Comments

  1. […] Så här mycket socker innehåller frukt […]

  2. Stefan Sudkvist 17 maj, 2017 at 16:42

    Jag tycker att det ät väldigt bra men varför kan man inte pressa industrin att minska på sockret

Vad tycker du om det här inlägget?