Crosstrainer eller löpband: Vilka är för- och nackdelarna?

För varmt, för vått, för kallt, för torrt eller vill du kanske kunna mäta din insats i detalj?
Ibland finns det helt enkelt skäl att träna inomhus på en sån där fiffig maskin för hemmaträning.
Det finns en del olika varianter, där jag tänker mig att crosstrainer och löpband tillhör de mest populära. Särskilt för dig som vill träna, behålla din kondition eller köra rehabsträning och ändå behålla siktet på OCR.

Men vilka är för- och nackdelarna med dessa två redskap?
Häng med så reder jag ut några begrepp!

Fördelar med löpband

Upp på bandet!
Vid en första anblick kanske inte löpbandet verkar särskilt märkvärdigt, men att träna på
detta klassiska gymredskap har många fördelar:

– Det är enkelt att komma igång. Den första varianten av löpband uppfanns så tidigt som år 1875 och funkar genom en lika fiffig som enkel princip: Bandet rör sig och hänger du inte med så trillar du av.
Att dra i gång med träningen är lekande lätt och du behöver egentligen ingen tidigare erfarenhet eller förkunskaper.
Superenkelt alltså både för proffs och nybörjare, och låg tröskel att komma igång!

– Naturlig rörelse. När det kommer till konditionsträning är gång och löpning de mest naturliga sätten att röra på sig.
En gång i tiden övervann människan, när allt kommer omkring, många fiender genom att springa ifrån dem, eller springa ikapp dem.
Det är alltså inte alltid nödvändigt att välja den mest avancerade träningsformen.
Det räcker att utnyttja medfödda rörelsemönster för att göra din kropp en tjänst. (Yeay!)

– Okomplicerat inköp. (…även om det minst sagt kan kosta en slant!)
Kortfattat kan du använda tumregeln att du får vad du betalar för.
Så, generellt gäller att ju större och dyrare löpband, desto bättre är själva redskapet.

– Mätbart. Eftersom du kan ställa in hastigheten och lutningen exakt kan du välja att kräva precis samma sak av kroppen varje gång. På så vis tränar du alltid på samma nivå och belastning vilket också gör att du kan mäta dina framsteg. Om du någon gång undrat varför jag springer på bandet i källaren på Kungsholmens brandstation, vill jag bara tipsa om Moras Superfyra!
(Grym träning för dig som har ont om tid, vill veta exakt var du ligger i kondition och inte alltid har tid för ett distanspass)

– Musklerna blir starkare: Löpning är en fantastisk form av konditionsträning, men löpning är också grymt för  att stärka leder, senor och muskler. Är du ny i löpningen bör du dock skynda långsamt för att inte överbelasta kroppen allt för mycket i början. Dessutom är träningen skonsam för skelettet: Löpbandet är dämpat. Därför belastas lederna inte lika mycket som vid träning på hård asfalt.

– Du bränner kalorier Man skulle kunna tänka sig att en crosstrainer ger en bättre kaloriförbränning eftersom den tränar hela rörelseapparaten. Men löpbandet ligger faktiskt steget före.
Du bränner så klart kalorier på en crosstrainer också, faktiskt även genom att ligga blickstilla i en soffa också, men löpbandet drar det längre strået om du känner för att bli av med så mycket som möjligt.

– Överraskande mångsidighet: Om du blir uttråkad av att bara springa rakt fram på löpbandet så kan du individuellt anpassa din träning till dagsformen och utmana dig själv med hjälp av hastighet och lutning. Därigenom kan träningen bestå av allt från soft gång, till jogging, löpning och stenhårda intervaller i högsta tempo.

Eller varför inte dans..

Nackdelarna med träning på löpband?

Yes, det låter som att löpband är det perfekta träningsredskapet, men det finns några saker du bör ta hänsyn till.

Avbruten träning. Om du har ett löpband hemma så finns det alltid en risk att något stör, och kanske rent av avbryter det planerade passet. Så fördelen med att ett träningspass kan startas direkt, så kan det lika väl avbrytas i samma tempo.
Ledsnar du ute på en skogsrunda så måste du ju i alla fall ta dig hem igen!

Onaturlig hållning: Det finns vissa som menar att du riskerar ett onaturligt löpsteg på ett löpband, särskilt om du väljer att springa på ett löpband med för smalt band.

Risk att trilla av Har du tänkt att maxbelasta bandet och din formtopp? I värsta bästa farten? Då kan det vara en strålande idé att använda dig av bandets död-mans-grepp. Det kanske inte hinner tvärnita om du snubblar, men du slipper risken att hänga med varvet runt eller ligga inklämd mot väggen mellan en bokhylla och ett snurrande band. Känner dig osäker ändå? Titta alltid framåt när du springer, och använd skyddsräcket för att känna din placering på mattan.

Lite väl soft? På löpbandet springer man i en skyddad tillvaro. Det kan bli lite missvisande och optimistiskt (om nu sekunderna är superviktiga) Utomhus kommer luften i sig skapa ett motstånd. Det slipper du hemma. Genom tester har man uppskattat att luftmotståndet ökar arbetsbördan med mellan 2 % och 10 % beroende på hastigheten. Det innebär att ditt rekord och SUB40 på milen inte riktigt går att översätta till verkligheten.
Lösningen? Du kan kompensera för luftmotståndet genom att ställa upp lutningen på löpbandet med 1–2 %.

Det går såklart att fuska: Skyddsräcket och pulssensorerna är ju ypperliga att hålla i, för att minska belastningen. Det bör du dock aldrig göra. För det första blir träningen mindre effektiv. För det andra får du en sämre hållning som kan skada din kropp. I allmänhet är handtagen bara en säkerhetsanordning. Din puls mäter du bäst under pauserna eller med en pulsklocka.

Belastning av lederna: I grunden är löpning alltid en belastande aktivitet. Detta gäller särskilt nybörjare så gå inte all-in på ditt nyköpta löpband. I direkt jämförelse är träningen på crosstrainer mer skonsam. Men om du långsamt ökar belastningen utan att överanstränga kroppen kan du på ett hållbart sätt stärka dina leder på löpbandet.

Vad kan crosstrainern bidra med?

Löpbandet övertygar framför allt när det kommer till kaloriförbrukning och omväxling, men många människor känner sig ofta osäkra när de använder redskapet. Vilka fördelar har då crosstrainern i jämförelse? Den övertygar framför allt av följande skäl:

Hela kroppen involveras: Om det är benen som får jobba mest på löpbandet, så bidrar den diagonala rörelsen på crosstrainern till att även armarna och ryggen får vara med. Det utmanar hela kroppen och dess muskulatur.

Helt nya rörelser: Genom att trampa baklänges på pedalerna får du helt andra träningsmöjligheter. Då stimulerar du andra muskelpartier och själva baklängesmoonwalken gör att det trots allt blir lite variation på den relativt låsta maskinen.

Behagligare belastning: Tack vare den flytande rörelsen och de båda handtagen upplever många träningen i sin helhet som mer skonsam. Det kan räcka med den känslan för att du ska bli mer motiverad att använda redskapet.

Rehab: I perioder har jag behövt avlasta löpningens stötvisa belastning och då finns det i princip två saker att välja mellan.
Crosstrainer eller vattenjogg. Att springa i kommunens pool har så klart sina fördelar, men eftersom det blir ett helt nytt träningskort, ny utrustning och (i mitt fall) längre körväg till badhuset så är det hundra gånger mer lockade att bara ta maskinen bredvid löpbandet på gymmet. Tack vare svänghjulet blir rörelserna mjukare och mer flytande och stötarna försvinner.

Tar mindre plats: Det är inte helt lätt att övertyga eventuell partner, familj eller sammanboende att ett par svindyra Stockholmskvadrater ska fyllas med en träningsmaskin. Här kan det vara lättare att sälja in crosstrainern, eftersom den inte riktigt tar lika stor yta i anspråk som ett löpband.

Saker som kan tala emot ett inköp av en crosstrainer:

Utbudet är krångligt: Dyr eller billig, svänghjul fram eller bak – det är inte lätt att bestämma sig för vilken maskin som är bäst. Om du funderar på att köpa en så bör du absolut börja med att fråga om råd i fackhandeln och, om möjligt, först testa de olika modellerna.

Förutbestämda rörelser: Detta gör att en del av den egentliga dynamiken i träningen går förlorad. Satsa därför på en modell där du kan ställa in steglängden och lutningen. På så vis kan du individuellt anpassa svårighetsgraden, vilket är idealt om flera olika personer ska använda redskapet.

Lederna stärks inte: Å ena sidan sa vi tidigare att träningen är skonsam för lederna. Det är också sant. Nackdelen är att lederna inte stärks på samma sätt som vid löpning.

Lura inte dina biceps: Crosstrainern tränar hela kroppen men på de flesta maskinerna bygger allt på att dina ben är rörelsens motor. Det innebär att det är svårt att variera träningen för överkropp och armar även om de används. Så, ur ett hinderbaneperspektiv är det lätt att tro att greppstyrkan ökar mer än den kanske gör.

För- och nackdelar

Löpband

 • Lätt att använda

 • Muskeluppbyggnad för löpning

 • Passar alla

 • Naturligt rörelsemönster

 • Mer mångsidigt än du tror

 • Möjlighet att bränna ordentligt med kalorier

 • Risk att trilla av

 • Mindre motstånd än verkligheten

 • Möjligt att fuska

Crosstrainer

 • Lätt att använda

 • Muskeluppbyggnad för hela kroppen

 • Träning för hela kroppen

 • Omväxlande rörelse

 • Skonsamt för lederna

 • Perfekt för äldre personer

 • Svårt att använda om du är kort

 • Klämrisk

Vad är viktigt för dig i din träning?
Löpband eller crosstrainer – det är nu frågan. Båda redskapen har sina för- och nackdelar.
Tänk igenom din budget, din yta, och vad du har för målsättning med din träning.
Lever du tillsammans med någon annan så tillhör det god sed att meddela eventuella inköp av utrustning. (Tro mig, jag har erfarenhet på just den här punkten.) Det finns mängder med sidor på nätet där du kan hitta redskap av hög kvalitet men tänk på att de båda ska fylla sin funktion och vara säkra!

Lycka till!

Olika källor:

Aktiv Träning – Vilken maskin bränner flest kalorier

Hemmaträningsmaskiner – https://www.hammer-traning.se/

Interna länkar – Superkroppen

Youtube – Blandade klipp ovan