Hur var det nu? Kilometer per minut, eller minut per kilometer?

Du har säkert stått lutad mot ett staket, räknades på spretande fingrar med pannan i djupa veck, och undrat vad din hastighet i löpspåret blev per kilometer?
Om jag springer milen på 45 minuter så borde det väl bli 4,50 minuter per kilometer? Eller vänta nu, om jag springer varje kilometer på 6.4 så borde…

Taskiga förfäder

Den där elaka urtidsmänniskan* som bestämde att timmar och minuter ska delas på 60, när allt annat i framtiden kommer delas på 100, borde skickas hit i en tidsmaskin så en fick rulla hen i tjära och fjädrar!

Efter ett långpass brukar jag själv vara nöjd om jag kan koppla min biologiska ålder till rätt årtionde, att fixa matematiska formler som ser ut så här:

60 /

[hastigheten i km/h] = [tempo i min/km]

kräver så många energybars att jag är rädd att få galopperande diabetes!

Men!
Då är det tur att någon uppfunnit Superkroppen.nu (jag), någon annan nedanstående tabell och en tredje Copy/paste.

Tadaa! Här kommer den, din alldeles egen tabell för att omvandla hastigheter från kilometer i timmen till minut/kilometer!

minutkilometer

Japp, den här kan du sno besinningslöst och skylla på urtidsapan som inte kunde räkna till 100.

 

Kalla kalkyler för heta löpare!

Vill du i stället veta hur snabbt du borde kunna springa ett Marathon ska du kika på den här fantastiska kalkylatorn:  Träningskalkylator från Jogg.se
Tyvärr kan den inte trolla fram pengar eller avslöja meningen med livet, men den är sjuhelsikes duktig på att räkna ut hur fort du borde springa olika sträckor utefter hur snabb du är på milen!

Och med den som bevis blir det mycket lättare att skryta på krogen, även för oss som inte orkat springa en mara ännu.

 

 

*Urtidsmänniska.  Ur-tids-människa!! Aaaahahahahaaaaa!!