Glasstest för veganer

glasstest3

Vegansk glassfest!

En vegan måste ibland festa loss på glass så det sprutar ur öronen. Det kom jag på igår och köpte 5 burkar glass, ivrigt påhejad av min 3-åriga son som tyckte att vi gott kunde fortsätta ösa i burkar och att 5 paket var i det klenaste laget.
Valter, som han heter, funderar inte nämnvärt mycket på kosthållning, djuruppfödning och jordens undergång genom sakta uppvärmning, men håller absolut med om veganers grundlagsskyddade rätt att äta enorma mängder glass.

Hur smakar de här glassarna?

Först och främst fick jag en kommentar om vad som får kallas glass egentligen efter ett (av barnen inte så uppskattat) försök att tillverka lite raw-food-glass med det jag hittade hemma.
Personligen slutade allt i succé eftersom jag fick möjlighet att käka upp all glass som ungarna lämnade, barnen däremot tittade på mig med avgrundsdjup besvikelse och kommentaren om det verkligen var glass lämnades hängandes åt sitt öde om jag inte mins fel.
Vill du veta vad en glass bör innehålla så hittar du en förklaring här och vill du ha mitt recept så hittar du det här: Raw-food-glass

glasstest2

Nåja, tillbaka till dig som av olika anledningar vill äta glass utan mjölk.

Det 5 glassarna  jag testade var:

Hallonsorbet* från Sia (Fruktbas)

Strawberry daiquirisorbet* från Sia (Fruktbas)

Jordgubbsglass från Oatly (Havrebas)

Chokladglass från Oatly (Havrebas) och, sist men inte minst,

Jordgubbsglass från Tofuline (Sojabas)

 

glasstest

Vinnaren är Tofuline!

(Och snäppet efter kommer Strawberry daiquirin)

Det är helt enkelt godast med glass som smakar glass och sojan smakade bättre havret.
Strawberry daiquirin har en vuxen smak som lätt skulle funka i någon läskande drink men de där jordgubbsbitarna vette tusan om de inte drog ned betyget en halv millimeter.

 

 

*Du som nu tänker påpeka att sorbet inte är en glass, så kan jag lugnt meddela att mitt test skulle klara vilken juridisk omgång som helst, det visar sig nämligen att sorbet inte regleras i svensk lagstiftning. Hoppsan!

“Sorbet är inte reglerat i svensk lagstiftning och kräver således ingen särskild sammansättning av ingredienser, men används vanligen om sherbetprodukter.”