Vindruvor är rackare som antingen kommer högst eller top 5 bland de mest besprutade frukt- och grönsakerna.

Besprutade frukt- och grönsaker

Nyligen publicerade miljöorganisationen Environmental Working Group, EWG, en lista med världens mest besprutade frukter och grönsaker. Vinnaren i denna jumbotävling är jordgubben. Enligt EWG:s hittade de 22 olika bekämpningsmedel i en enda jordgubbe och en tredjedel av alla jordgubbsprover innehöll minst tio bekämpningsmedel. Att använda flera olika bekämpningsmedel för att slå ut ohyran är ett beprövat knep. Då kan du nämligen ha ihjäl alla möjliga organismer, utan att något enskilt ämne går över gränsen vad som är godkänt.

Det vi däremot inte kan mäta (eftersom kombinationerna av alla olika ämnen blir oändlig) är cocktaileffekten.
Det innebär kort och gott att 1+1 inte nödvändigtvis är 2, utan lika gärna kan vara 4. Eller mer!

Doser som tidigare ansetts säkra blir då plötsligt inte det. Det är till exempel visat att blandningar av låga halter miljögifter i fisk kan fördubbla den giftiga effekten på människoceller jämfört med kemikaliernas effekter var för sig, det vill säga 1+1=4.

Vem det är som är den ofrivilliga testpersonen?
Du såklart!
Och dina barn.
Och deras eventuella barn.

Vad kan du göra för att minska mängden bekämpningsmedel i din mat?

Generellt var det grödor med ett tjockare skal som inte äts som innehöll mindre bekämpningsmedel medan grödor utan ett skyddande höjde innehöll en större andel. EWG utsåg även grödor som de anser vara säkra att äta, vilket bland annat inkluderar avokado, majs och ananas. Oavsett gröda rekommenderar EWG att köpa ekologiskt.

Vilka är de svenska bovarna i bekämpningsdjungeln?

I Sverige finns ingen officiell lista på vilka svenska grödor som är mest besprutade, men enligt Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen ligger potatis i topp tätt följt av lök och.. (trumvirvel)…  jordgubbar!

Mest besprutade:

  • 1. Jordgubbar

  • 2. Spenat

  • 3. Nektarin

  • 4. Äpple

  • 5. Vindruva

  • 6. Persika

  • 7. Körsbär

  • 8. Päron

  • 9. Tomat

  • 10. Selleri

Minst besprutade globalt:

  • 1. Avocado

  • 2. Sötmajs

  • 3. Ananas

  • 4. Kål

  • 5. Lök

  • 6. Frysta ärtor

  • 7. Papaya

  • 8. Sparris

  • 9. Mango

  • 10. Aubergine

  1. Avokado
  2. Sötmajs
  3. Ananas
  4. Kål
  5. Lök
  6. Frysta ärtor
  7. Papaya
  8. Sparris
  9. Mango
  10. Aubergine

Bovarna enligt WHO

Vid odlingar av frukt, bär och grönsaker används ganska mycket växtskyddsmedel, om man jämför med spannmålsodling.
Trots det är Havre en riktig bov. (Köp ekologiskt!)
Frukt tenderas att besprutas mer än grönsaker. De frukter och grönsaker som besprutas mest är vindruvor, bananer, äpplen, jordgubbar och citrusfrukter. Trots att citrusfrukter och bananer har relativt tjockt skal.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) tar varje år över 77 000 prover på mer än 500 livsmedel och det har visat sig att hälften innehåller rester av bekämpningsmedel vid senaste undersökningarna.

1. Vindruvor
2. Bananer
3. Äpplen
4. Jordgubbar
5. Odlade blåbär
6. Nektariner
7. Persikor
8. Ananas
9. Broccoli
10. Kinakål
11. Selleri
12. Spenat
13. Paprika
14. Gurkor
15. Körsbärstomater
16. Ärtor
17. Potatis
18. Citrusfrukter
19. Sallad
20. Päron
21. Purjolök

3 tips för att minska mängden gift i det du stoppar i dig:

1: Köp ekologiskt!

2: Köp frukter/grönsaker som skalas och (där skalet inte äts upp)

3: Borsta/tvätta frukt och grönsaker, att skölja är inte alltid tillräckligt.

4: Odla själv

2019-01-10T15:51:37+00:00By |Övrigt|0 Comments

Vad tycker du om det här inlägget?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.